Einleitung

Proiecte în Germania


2012
Concert caritabil în biserica din Borgfeld în Bremen, în data de 18.02.2012


Prin intermediul anunţului din ziar, sâmbăta trecută am aflat despre concertul din Biserica din Borgfeld.
Organizatorul evenimentului era Perspektive – Asociaţia pentru copii hipoacuzici din România şi alte ţări est-europene.

Un concert foarte special
Din start, programul ni s-a părut interesant şi atractiv. Sonatele de Mozart şi Bach alături de impresioniştii Ravel, Ibert şi Debussy, interpretate la harfă şi flaut, ni s-au părut a fi “ceva diferit “, în plus copii hipoacuzici urmau să prezinte programul.

Toate acestea au stârnit curiozitatea vis a vis de concert, motiv pentru care am așteptat cu nerăbdare începerea evenimentului.

Concertul pentru copii a fost anunţat pentru ora 16, seara având loc un program extins pentru adulţi. Ei bine, ceea ce am auzit şi experimentat a întrecut cu mult aşteptările noastre! Am ascultat muzică excepţională, prezentată în mod profesionist de către harfista Eva Pressel şi flautista Sigrun Busch.

Prezentarea din această după-amiază de concert a fost şi ea specială: Mara, Vanessa şi Simon, în varstă de 13, 15 respectiv 16 ani au relatat despre compozitori şi piesele muzicale, reuşind să ne determine pe noi, spectatori neexperimentaţi, să ne conturăm o imagine în mintea noastră, ascultând Pavana lui Ravel, privind moartea unei prinţese.

Musik


În mod special am apreciat modul cum Ibert a pregătit pentru noi, spectatorii, “Histoires”, micile poveşti muzicale. S-au prezentat scurte pasaje, ca de exemplu: trepidaţia broaştelor ţestoase aurii, tropăitul micului măgar alb, broasca din pivniţa casei triste şi apa care se varsă din ulciorul vânzătoarei.

În timp ce poveştile muzicale au fost prezentate cu harfa şi flautul, pe ecran au fost proiectate imaginile corespunzătoare cu titlurile pieselor muzicale. O fetiţă costumată ca mică vânzătoare de apă a venit personal cu ulciorul său. Înduioşătoare a fost şi Philippa care ca infanta Margarita de Spania a reuşit să „învie“ Pavana.

A fost un eveniment cultural pe care l-am savurat din plin, considerându-l a fi “un concert foarte special”, de suflet. De ce aşa?

Pentru că fiul nostru cel mic, Theo, azi a împlinit 4 luni. La scurt timp după naştere i s-a pus diagnosticul de „hipoacuzie la limita surdităţii“. În tot acest timp, şocul diagnosticului încă nu a fost depăşit... Ce se va întâmpla? Ce înseamnă să nu auzi niciun cântec, nicio muzică, să nu ai parte de nicio comunicare cu noi, cu bunicii, cu cei din jur?... Toate aceste aspecte ne-au determinat să ne informăm despre tehnologia acustică modernă şi, implicit, să ne punem mari speranţe în ultimele descoperiri din domeniu. Cu toate acestea însă, aparatele auditive ale lui Theo plasate în spatele urechiuşelor ne întristează... Aşteptăm de la Theo instalarea unor reacţii de auz.

Aşadar, am participat la concertul caritabil care a avut efecte benefice asupra mea şi asupra mamei mele, care m-a însoţit. I-am ascultat pe Mara, Vanessa şi Simon, care sunt hipoacuzici din naştere şi care aud cu ajutorul implantului cohlear. Cred că nimeni nu şi-ar fi dat seama că cei trei adolescenţi sunt hipoacuzici, deoarece prezentarea şi moderarea concertului a avut loc într-o manieră degajată şi naturală, iar socializarea ulterioară cu spectatorii nu lăsa să se întrevadă nimic din aspectul hipoacuziei. Într-un fel, întâlnirea cu ei m-a eliberat lăuntric şi mi-a dat mult curaj şi speranţă. Seara, în timp ce l-am ţinut pe Theo în braţe, i-am povestit că şi el va auzi şi va învăţa să vorbească, şi mai târziu va merge însoţit de mine la concerte pentru copii. Suntem mulţumitori pentru Theo, de existenţa în această ţară a Asociaţiei
« Perspektive « şi, de-asemenea, pentru “concertul de suflet” la care am avut şansa să particip.”

Simone Hegner2012
Concert caritabil în Biserica St. Ansgarii în Bremen, în data de 21. 04. 2012.:


(Uta Fasold)

“În data de 21.04.2012 am dat curs invitației spontane la “Un alt fel de concert”, un concert de flaut și harfă care avea loc în Biserica St. Ansgarii. Sunt muzician și pedagog de formație, dar nu aveam nicio idee ce impact puternic va avea asupra mea participarea la acest eveniment muzical. Moderarea concertului a fost realizată de către 3 adolescenți cu deficiențe de auz din naștere, din cadrul Asociației ”Perspektive”: Mara, Vanessa și Simon. Prestația acestor tineri ca și moderatori m-a impresionat mult, începând de la apariția lor pregnată cu mult șarm și siguranță de sine, și continuând apoi cu limbajul elevat folosit pentru a ne prezenta într-o manieră dibace fiecare punct din programul variat. Introducerile muzicale ale celor 3 tineri au fost însoțite de scene de dans, iar pe ecran, în timpul pieselor muzicale, s-au proiectat mai multe portrete, reprezentări grafice și fotografii. La un moment dat a început să răsune Sontata lui Mozart în Do major, dar nu înainte de-a ne fi fost precizat faptul că piesa a fost compusă pe când Mozart avea doar 8 ani. Philippa, în vârstă de 8 ani, costumată asemeni unei prințese, a reușit prin intermediul dansului să dea viață “Pavanei pentru o prințesa moartă”,

Musik

iar muzica lui J.Ibert, “Histoires” a fost bine completată de reprezentările grafice ale Ritei Cordens, care și-a dat frâu liber propriei fantezii creative. A fost o plăcere să ascult acest concert și datorită armoniei și siguranței muzical-stilistice oferite prin performanța comună a artistelor Sigrun Busch (flaut) și Eva Pressl (harfă).

Un lucru este cert:
Mara, Simon și Vanessa n-ar fi reușit să obțină o asemenea calitate a vieții fără suportul și angajamentul părinților, profesorilor, terapeuților și a tehnologiei auditive moderne.

Ei pot experimenta muzica într-un mod profund și pot vorbi despre ea. Ca muziciană, sunt fascinată de aceste rezultate spectaculoase (cu efecte pe termen lung)!
Iar acum, cei 3 își doresc , ca și alți copii din lumea aceasta, pentru care susținerea nu este de la sine de-nțeles să beneficieze de o șansă similară. Asociația “Perspektive” luptă în vederea atingerii acestui deziderat.

Tot respectul meu pentru această implicare activă!